Napfénynek kitett szem

Napfénynek kitett szem

Az ultraibolya fény egy olyan elektromágneses hullám, amelynek a hullámhossza rövidebb mint a látható fény sugara (400 nm alatti). A Nap UVA (400-320nm) és UVB (320-280nm) sugarakat bocsájt ki, ez utóbbiak veszélyesebbek és 98,7% -át a légkör ózon rétege visszatartja.

A szemek direkt módon érintve vannak az ultraibolya sugárzás által. A szaruhártya az összes 300 nm hullámhossz alatti sugárzást elnyeli, ezért egy túlzott és nem megfelelő védelmű fényhatás eredménye lehet a homályos látás, túlzott fényérzékenység, könnyezés, idegentest érzés. A kötőhártya szintjén degeneratív változások mehetnek végbe, amelyek közül leggyakoribb a pinguecula és a kúszóhályog.

A szemlencse az UV sugarak nagy részét elnyeli, védve ezáltal a retinát a káros hatásoktól. A hosszan tartó fényhatás idővel szürke hályogot válthat ki. Fontos, hogy szürke hályog műtét után a műlencse legyen fényvédő réteggel ellátva. A látóhártya szintjén az elváltozások lehetnek retinitisek, macula égések, amelyek súlyos látáscsökkenéshez vezetnek (akkor jelennek meg, amikor egyenesen a Napba nézünk megfelelő védőszemüveg nélkül). A fénytörési hibákkal rendelkező egyének is élvezhetnek UV sugár elleni védelmet a fényérzékeny szemüvegek lencséje által-fotocrom lencsék- vagy a dioptriás napszemüvegek által.

Úgy tekintjük, hogy a napszemüveg nem egy kiegészítő kellék, hanem egy szükséglet!