A szembetegség jelei vagy kockázati tényezői

Semne sau factori de risc pentru boala oculară

A szembetegségek kialakulásában prenatális tényezők: mint az anyának a terhesség első 3 hónapjában elszenvedett vírusos, lázas fertőző betegsége és poszt natális tényezők: a családban előforduló szembetegségek, genetikai hajlam, az életkor, különböző toxikus anyagok hatása, különböző extrém sportok gyakorlása stb játszanak szerepet.

A leggyakrabban előforduló szembetegségek közül megemlítjük a zöld hályogot, szürke hályogot és a cukorbetegség által előidézett szemfenéki elváltozásokat tüneteikkel és rizikófaktoraikkal együtt.

A zöld hályog/glaukóma

A glaukoma egy krónikus, általában kétoldali szembetegség, amihez általában társul a szemnyomás megemelkedése olyan mértékben, hogy az már a látóidegben tartós szenvedést okoz. Amennyiben a nyomás hosszú távon magas marad az a látóidegrostok teljes pusztulásához, azaz vaksághoz vezethet. A glaukomának van egy olyan típusa is, amelyben a szemnyomás normális, ez esetben a diagnózis felállítása nehezebb, akárcsak a kezelése is.

A glaukoma rizikófaktorai:

genetikai elváltozások, örökletesség, az életkor, magas vérnyomás, a rövidlátás, migrének, a szem gyulladásos megbetegedései, a szemsérülések

A szürke hályog/cataracta

A szemlencsének az elszürkülését szürke hályognak nevezzük. Az elhomályosodás csak lassan következik be és fokozatos látáscsökkenéshez vezet, kezdeti fázisban kifejezett fényérzékenységet is leírnak. A látás csökkenés hirtelen is bekövetkezhet, ez esetben viszont szemsérülés következménye.

A szürke hályog rizikófaktorai:

maga az előrehaladott életkor, a szem gyulladásos megbetegedései, a nagy fokú rövidlátás, megemelkedett szemnyomás, különféle gyógyszerek mint a szteroidok, endokrin betegségek, UV sugarak okozta károsodás, szemsérülések, örökletesség.

A diabéteszes retinopátia

30-60 év között a diabéteszes retinopátia a vakság vezető oka, a megvakult egyének 92% 50 év fölötti. A nők 75% érinti. A cukorbetegség 30 éves fennállás után a betegek 90%-án nemproliferativ retinopátiát mutat és ezek a betegek újabb 15 év után átmennek proliferativ formába. A vaksággal végződő estek számát 90% -al lecsökkenthetjük egy megfelelő betegkövetéssel és kezeléssel.

A diabéteszes retinopátia rizikófaktorai:

 1. belső okok:-a diabétesz tipusa-I típusú DZ általában proliferativ retinopátiát okoz
  II típusú DZ diabéteszes makulopátiát okoz, a vakság gyakoribb oka
  -a diabétesz kialakulásától eltelt idő
  -a nem: I típusú DZ férfiakban fordul elő nagyobb gyakorisággal
  II típusú DZ menopauza utáni nőbetegeket érint gyakrabban
  -a terhesség általában súlyosbító tényező a diabéteszben
  -a társbetegségek: magas vérnyomás, diabéteszes nefropátia, hiperlipidémia
 2. külső okok: – a nikotin és alkohol túlfogyasztás, elhízás
 3. szem eredetű okok: a szürke hályog műtét súlyosbítja a retinopátiát
 4. genetikai tényezők
 5. nutricionális tényezők: bizonyos étkezési szokások

Vigyázz az egészségedre, vigyázz a szemedre!