Miért fordulj szemész orvoshoz!

De aceea este atât de important să vezi un oftalmolog

Annak ellenére, hogy nincs semmilyen látási panaszod, mégis el kell menj egy szemészeti szakrendelésre, hogy biztosíts magad a szemed egészségéről. Elmúltál 40 éves? A mi tanácsunk az, hogy évente végezz egy szemészeti vizsgálatot, így hosszú ideig örvendhetsz a jó látásnak. A panaszmentes, fiatal egyéneknek kétévente javasoljuk a szemészeti szűrővizsgálatot.

Felsorolunk 5 figyelmeztető jelet, amelyet ellenőriztetni kell :

  1. Már gyermekkorban figyelni kell bizonyos intő jelekre, pl. kancsalságra, ha kis öklével dörzsöli a szemét, sűrű pislogásra. Gondolni kell látásproblémára, ha a gyerek a tárgyak mellé nyúl, ha túl közel hajol a rajzhoz vagy a könyvhöz, ha nem ismeri fel a távolabbi tárgyakat, személyeket.
  2. Cukorbetegek számára igen fontos a rendszeres szemészeti szűrés és kontroll. A kezdeti elváltozások nem okoznak semmilyen panaszt, ezért sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már késő, és a szemfenéki probléma elhatalmasodott. A diabétesz gyakori szövődményei a szemfenék ereinek elváltozásai és következményes bevérzések, elhanyagolt súlyos esetben vakságot okozó érburjánzás. A betegség velejárója lehet hasonló okból kifolyólag a szemnyomás emelkedése is, melyből – kezelés hiányában – zöldhályog betegség is kialakulhat.
  3. Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente részt venni egy teljes szűrőprogramon.
  4. Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészeti kivizsgálás, mivel a panaszok hátterében összetett vagy különleges dioptria probléma illetve szemnyomás emelkedés is állhat. Minden fejfájásos panasz esetén ki kell zárni a koponyán belüli nyomás emelkedésének gyanúját a szemfenék vizsgálatával.
  5. Akinek nincsenek szemészeti panaszai, de a családjában előfordulnak szemproblémák (rövidlátás, gyermekkori kancsalság, zöldhályog) annak harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt vennie szemészeti szűrővizsgálaton. Negyven év felett pedig mindenkinek javasolt a zöldhályog szűrése.