De aceea este atât de important să vezi un oftalmolog

De aceea este atât de important să vezi un oftalmolog

Chiar dacă nu ai întâmpinat probleme de vedere, tot trebuie să mergi la un control specializat pentru a te asigura de sănătatea ochilor tăi. Ai peste 40 de ani? Noi suntem de părere că trebuie să vizitezi un oftalmolog anual. Persoanelor tinere, care nu au probleme de vedere, le este recomandată să meargă la un control o dată pe an sau la doi ani.

Putem enumera 5 semne care ne îndeamnă să facem un control oftalmologic:

  1. Imediat după nașterea copilului trebuie să fim atenți la următoarele semne: strabism, pupila albă, copilulu nu suportă lumina în cameră/fotofobie, se freacă la ochi cu pumnul, clipește des. Trebuie să ne gândim la o afecțiune oculară dacă copilul prinde pe lângă un obiect în loc să-l apuce, dacă se apropie prea tare de desen sau de televizor, dacă nu recunoaște de la o distanță mai mare obiectele sau persoanele.
  2. Pentru pacienții cu diabet zaharat este foarte important un control oftalmologic periodic. Primele modificări pe fundul ochiului sunt asimptomatice, de aceea mulți se adresează oftalmologului doar atunci când este prea târziu, modificările deja sunt foarte avansate. Complicația frecventă a diabetului este retinopatia diabetică, care se manifestă prin modificări vasculare, hemoragii retiniene și preretiniene, iar în cazuri neglijate neovascularizație retiniană, care duce la orbire. Datorită neovascularizației în unghiul camerular crește tensiunea oculară și se dezvoltă foarte rapid glaucomul neovascular atât de rebel la tratament.
  3. Pacienților cu hipertensiune arterială este recomandat să facă un control oftalmologic anual
  4. Totodată este recomandat un control oftalmologic la persoane care suferă de migrene, cefalee cronică pentru că în spatele acestor simptome se poate detecta o tulburare de refracție necorectată sau chiar un glaucom. Totdeauna când cefaleea este simptomul primordial, care aduce pacientul la medicul oftalmolog trebuie exclus o hipertensiune intracraniană prin examinarea fundului de ochi.
  5. Cei care nu au nici un simptom ocular, dar în familie prezintă probleme oculare: miopie mare, strabism, glaucom este recomandat ca după vârsta de 30 de ani sa facă un consult oftalmologic anual. Însă după 40 de ani este recomandat tuturor persoanelor sănătoase să facă un consult oftalmologic anual pentru depistarea precoce al glaucomului.