Expunere la lumina soarelui

Napfénynek kitett szem

Lumina ultravioletă este o radiație electromagnetică a cărei lungime de undă este mai scurtă decât cea a spectrului vizibil (sub 400nm). Soarele emite radiații UVA (400-320nm) și UVB (320-280nm-mai periculoase), acestea fiind blocate în proporție de 98,7% de stratul de ozon. Ochii sunt direct afectați de radiațiile UV.

Cornea absoarbe toate radiațiile cu lungimi de undă mai mici de 300nm, expunerea exagerată și fără o protecție adecvată poate duce la vedere înțețoșată, sensibilitate exagerată la lumină, lăcrimare, senzație de corp străin. La nivelul conjunctivei în timp pot apărea unele afecțiuni degenerative, cele mai frecvente fiind pinguecula și pterigionul.

Cristalinul absoarbe majoritatea radiațiilor UV, protejând astfel retina. Cu timpul, o expunere susținută poate contribui la apariția cataractei. După operația de cataractă este important ca cristalinul artificial să aibă protecție la radiația ultravioletă. La nivelul retinei pot apărea: retinita solară, arsura maculară, afecțiuni grave ce pot produce o scădere importantă a vederii (apar în cazul în care ne uităm direct spre soare, fără o protecție adecvată). Și persoanele cu vicii de refracție pot beneficia de protecție anti UV: lentile fotocromice (heliomate) sau ochelari de soare cu dioptrii.

Ochelarii de soare, pe care mulți îi consideră un accesoriu, noi îi considerăm o necesitate.